Вести и Дешавања

Током августа месеца управљач Парка природе „Шарган - Мокра Гора“ организовао је фото сафари. Учесници овог својебрсног сафарија били су професионални фотографи из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговије и Македоније. Резултат овог тродневног догађаја су бројне фотографије којима су овековечени јединствени пејсажи Парка.

4. и 5. октобра Парк природе „Шарган - Мокра Гора“ био је домаћин, VI Трке преживљавања,највеће авантуристичке трке у Србији. Трка је одржана у сарадњи са  Wild Serbia и Туристичком организацијом Ужице. У трци је учествовало око 240 такмичара организованих у 80 такмичарских тимова из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Такмичење је одржано у 4 категорије: категорија Опстанак, категорија Авантура, категорија Породица и категорија Media Survival. Старт и циљ трке налазили су се испред Националног еколошког центра и хотела „Чаробни брег“.

У Парку природе „Шарган - Мокра Гора“ 26. и 27. јула 2014. године одржана су бициклистичка такмичења у дисциплинама XC (cross-country) и DH (downhill).

Нарочито атрактивна била је downhill трка која представља екстремни бициклизам чији је циљ брзо спуштање низ планину по технички захтевној и стрмој стази са великим скоковима и препрекама од камења и корења. Овај вид екстремног спорта врло је популаран у свету, нарочито у великим скијашким центрима, док је код нас тек у зачетку.

Уз логистичку подршку управљача Парка природе „Шарган-Мокра Гора“, организатори ових атрактивних бициклистичких дисциплина били су Бициклистички клуб „Fullcontrol bike" и Водичко удружење Капедунум.

25. јула 2014. године у Националном еколошком центру Парка природе „Шарган - Мокра Гора“ представљен је пројекат увођења IQ технологије у систем заштите од пожара у заштићеним подручјима од националног интереса.

Пројекат је представио Холгер Вогел, генерални директор немачке компаније IQ Wireless GmbH која већ годинама широм света веома успешно примењује методологију раног детектовања шумских пожара. Презентацији су присуствовали проф. др Снежана Богосављевић-Бошковић, министар пољопривреде и заштите животне средине, Слободан Ердељан, помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине, Горан Николић, заменик начелника Сектора за ванредне ситуације,  проф. др Лидија Амиџић, директор Парка природе Мокра гора д. о. о., као и други управљачи заштићених шумских подручја.

Министар Снежана Богосављевић-Бошковић показала је велико интересовање за овај значајан пројекат и сагласила се да Парк природе „Шарган - Мокра Гора“ и Национални парк „Тара“ буду пилот-подручја у којима ће се током следеће године уз финансијску подршку ЕУ, овај пројекат и реализовати. 

11. априла 2014. године у Националном еколошком центру Парка природе „Шарган-Мокра Гора“ организована је централна свечаност поводом обележавања Дана заштите природе.  Суорганизатор ове свечаности био је Завод за заштиту природе Србије који је тим поводом потписао нови уговор о сарадњи са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа из Бања Луке.

Бројне госте поздравили су др Срђан Белиј, државни секретар у Министарству природних ресурса, рударства и просторног планирања, Лепосава Сојевић, помоћник министра у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине, Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије и Лидија Амиџић, директор Парка природе „Шарган-Мокра Гора“ која је представила природне и створене вредности, као и развојне пројекте Парка природе.

На овој свечаности, Драгана Остојић из Завода за заштиту природе Србије говорила је на тему „МАБ програм у Србији – будући резерват биосфере Дрина“, док је Никола Стојнић из Покрајинског завода за заштиту природе АП Војводине, представио тему Екокампања „Стоп тровању птица грабљивица“.

Парк природе Шарган - Мокра Гора

Телефон:

031/315-2229